IRCd ve mIRC Hakkında Temel Bilgiler
IRC nedir?
IRC (Internet Relay Chat – Internet Aktarımlı Sohbet) Dünyanın her yerinden insanların katılıp konuştuğu, daha doğrusu yazıştığı, sanal bir buluşma ortamıdır. mIRC’in kullanımıyla küçük bir program IRC network’ünde bulunan bir servera bağlanır. Bütün serverlar birbirine bağlıdır ve mesajlar bir kullanıcıdan diğerine IRC network’ünde ulaştırılır. Bu sayede binlerce IRC kanalında, yüzlerce IRC network’ünde ya da sadece bir kişiyle özel olarak tartışmalara ve sohbetlere, siz veya onlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, katılabilme imkanı bulacaksınız.
IRC dünyası
Tasalanmayın, size mIRC’in kurulumu ve bilgisayarınıza almanız ile ilgili bilgileri vereceğiz. Eğer daha önceden yaptıysanız hemen kurabilirsiniz, eğer bugün değilse yarın mutlaka. Aşağıda belirtilen bilgileri okumaya ve takip etmeye başlayabilirsiniz.
Birşeyler kaçırırsanız paragrafı tekrar okuyun. Eğer ilk seferinde anlayamazsanız, başka adreslerde de bilgiler bulabilirsiniz.
mIRC nedir?
IRC’yi kullanmak için küçük bir programa (mIRC) yada web chatlere ihtiyacınız var. mIRC oldukça kullanışlı bir IRC programıdır. mIRC’i bedava olarak mIRCSohbet.Org ’dan indirebilirsiniz.
mIRC Programı bilgisayara nasıl kaydedilir?
mIRC kendi kendini bilgisayarınıza kuran bir program olarak tasarlanmıştır, diğer Internet programlarında olduğu gibi. Öncelikle hangi mIRC yayımını kullanmanız gerektiğini bulmalısınız. mIRC 16 bit ve 32 bit yayımlarıyla bulunmaktadır. 16 bit yayımı eski işletim sistemleri için geçerlidir, mesela Windows 3. 1 yada 3. 11. 32 bit yayımı ise Windows 95, 98, 2000 ve NT için geçerlidir.
16 bit için olan sürümü mircxxs. exe olarak adlandırılmıştır. “s” harfini gördünüz mü? Bu 16 (sixteen)’ı anlatmaktadır. 32 bit için olan ise mircxxt. exe’dir. Buradaki “t” ise 32 (thirty-two)’yu belirtmektedir.
Seçiminizi yaptığınıza göre şimdi download işlemine geçebilirsiniz. Internet Browserınızı çalıştırın ve mIRCTurkce.Com adresine bağlanın. Dosyayı harddiskinizde belirlediğiniz ve daha sonra kolayca bulabileceğiniz yere alın. mIRC’yi makinenize indirmek birkaç dakika sürebilir.
Programın bilgisayara kurulumu
Dosyayı aldıktan sonra kurulumuna başlayabilirsiniz. Download ettiğiniz dosyayı harddisk’inizde bulun. Bulduktan sonra dosyanın üstüne fareyle çift tıklayın. Bu kurulumu başlatacaktır. Program size lisans dosyasını okumanızı ve mIRC’i nereye kurmak istediğinizi (Destination Folder=Hedef klasör’ü) soracaktır. Normal olarak C:mirc şeklinde kurulum en iyisidir. Kurulum boyunca bir kaç kere OK butonuna tıklamak gerekecek. İşlemler bittiğinde artık yeni bir dünyaya merhaba demeye hazırsınız.
IRC Dünyasına ilk adım
Artık mIRC bilgisayarınıza kuruldu ve kullanıma hazır. Başlamadan önce internet bağlantınızın bulunmasına dikkat edin. Modeminiz vasıtasıyla bağlantınızı kurun. Şimdi mIRC’in küçük ikonunu Start (Başlat) kısmından bulun ve tıklayarak programı çalıştırın.
mIRC ilk defa çalışacak ve ayarlar (Options) menüsü belirecektir. Burada bazı temel bilgileri yazmalısınız. En başta “Connect” menüsü önemlidir. Diğer bölümleri unutup sadece Full Name, E-Mail address, Nickname ve Alternate kısımlarını doldurun;
Örnek:
Full name: Gerçek Adınız (örn, Ahmet Mehmet)
E-mail address: Elektronik Posta adresiniz. (örn, admin@mircsohbet.org)
Nickname: 1 den 9a kadar karakterli rumuzunuz. (örn, mIRCUser)
Alternate: Eğer bir başkası normal rumuzunuzu kullanıyor ise bir tane daha belirtmelisiniz, böylece bağlantı sırasında sorun olmasın. (örn, mIRCUser)
Gerçek adınızı ve E-Postanızı belirtmek zorunda değilsiniz. Hey, küçük “Invisible” kutusunu gördünüz mü? Size tavsiyemiz bunu aktif hale getirin, yani tik işareti koyun, böylece Server genelinde yapılan aramalarda kimse sizi bulamasın.
İşte şimdi herşey bağlanmanız için hazır. “Connect to IRC Server” düğmesine tıklayın ve IRC dünyasına hoşgeldiniz.
Kanal ismi boşluğuna örnek olarak #mIRC yazıp Join butonuna tıklarsanız o kanala girmiş olursunuz. En iyisi de bütün bu işlemleri bir daha yapmak zorunda kalmayacaksınız.
Neler oluyor?
Olayları basit karşılayın ve bir süre etrafa bakının. Pekçok şey olup bitiyor mIRC (ümitle) bir server’a bağlanmış olmalı. Bu server size sistemiyle ilgili mesajları “Status” penceresinden gönderiyor. Ayrıca mIRC’in kanallar menüsünün de açılmış olması gerekiyor. Ona dikkatlice bakın. IRC’nin en popüler kanalları gözüküyordur. Bunlardan birini seçip çift tıklayabilir ya da üstteki kısma kanal ismini yazıp “Join” tuşuna basabilirsiniz.
Bir kanala katıldığınızda yeni bir pencere açılır. Sağ tarafta görülen isimler kanalda o anda sohbet edenlerdir. Sol tarafta ise sohbetler, kanala girenler, çıkanlar ve sohbetler gözükür. Alttaki tek satırlı mesaj kutusuna “Selam!” yazın. İşte sohbete girdiniz. Keyifli dakikalar ve bol sohbetler.
Kanaldan çıkmak için ise sol-üstte bulunan “Close”, çarpı işaretine tıklayın.
Muhabbet, Eğlence, Zevk
Elbette öyle. . Gördüğünüz gibi IRCye bağlanmak o kadar da zor değilmiş. Ve artık siz keşfetmelisiniz. Karşınıza çıkan kanallar listesi IRC networkte bulunan binlercesinden birkaçı sadece. /list yazarak hepsini görebilirsiniz.
İpucu: “Commands” menüsünde – ekranın en üstündeki- bütün temel mIRC komutları yer almaktadır. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız bunlar faydalı olabilir.
Diğer IRC networklerine de bağlanmanız mümkün. File/Options/Connect kısmından farklı IRC networkleri yada serverları seçebilirsiniz. Bu seçimden sonra “Connect to IRC Server” tuşuna tıklayarak bağlanabilirsiniz. Deneyin!
Eğer arkadaşlarınızla buluşmak istiyorsanız onlarla aynı IRC serverına bağlandığınıza emin olun. Kanalı bilip, serverdan haberi olmamak, ana caddeyi bilip aramanız gereken şehri bilmemek gibidir.
mIRC’i kurmanızdan sonra biraz tecrübe kazanmanız size kalmıştır. İlk başta herşey oldukça karmaşık gibi görünür ama herşeyi tamamen bilmenize gerek yoktur zaten. Ve unutmayın, her zaman size yardımcı olmak isteyen arakadaş canlısı insanlar olur. Sadece sormayı deneyin!
IRC bağlantınızı sol üst köşede bulunan düğmeye tıklayarak sonlandırabilirsiniz. Bu küçük bir bağlayıcıyı gösterir. Bağlantınız kesemeden önce diğer düğmelere basmayı deneyin. Bunlara daha sonra ihtiyacınız olabilir.
Ne nedir?
NICKNAME: NICK olarak da kısaltabileceğimiz, RUMUZ mahiyetindeki herkişiye özel bir isim. Nick olarak adınızı kullanabileceğiniz gibi, diğer hoşunuza giden takma isimleri de kullanabilirsiniz. Bonny, RED_OCTOBER gibi. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, aynı anda, aynı ortamda bir nickten iki tane olamaz. Böyle bir durumda server sizi uyaracak ve de başka bir nick almanızı söyleyecektir. Gene nick seçiminde önemli bir nokta sizin gerçek hayattaki kimliğinizi yansıtmaması. Nede olsa sanal olan bir ortamda gerçek kimliğinizi saklamak sizin hakkınız.
SERVER: IRC sunucusu; insanların aynı ortamda birbirlerini bulabilmeleri için temel çatı.
CHANNEL: # ön takısını alan, IRC SERVER üzerindeki bir yada daha fazla user’in oluşturdukları, genelde belli bir konu üzerinde konuştukları, yazılan herşeyin diğer kullanıcılara da paralel bir şekilde iletildiği ortam.
PRIVATE (MSG, QUERY, WISPER): Özel olarak da adlandırılan, iki kullanıcı arasında diğer kişilerin göremeyeceği sadece iki kişinin konuşmasını sağlayan ortam.
OP: Operatorun kısaltması olan bu deyim, kanaldaki (channel) yöneticilerine verilen isimdir. Nickname’lerinin başında @ işareti bulunmaktadır. Bu kişiler kanaldaki güvenlikten sorumludur ve de kanal kuruculari tarafından görevlendirilirler.
IRCOP: IRC SERVER’lardaki güvenlik görevlisi. Size küfreden, rahatsızlık verenlere gerekli uygulamayı yapan, bulunduğunuz serverin diğer ayarlarını halleden kişi.
SERVICES’lar: Bir takım kanal ve nick güvenliğini sağlayan, karşılıklı e-mail gibi mesajlaşmayı sağlayabilen otomatik sistem. Genelde 3 bölümden olusur: CHANSERV, NICKSERV ve MEMOSERV(Service’ların kullanımı hakkında detaylı bilgiyi Services’lar bölümünde bulabilirsiniz)
BOT: Robotların kısaltılmış adı. BOT’lar odalarda durup otomatize edilmiş işleri yapar, kanalı korurlar. Örneğin iyi ayarlanmis bir bot, odadaki küfredenleri otomatik olarak atabilir. Botlar genelde yöneticileri ellemedikçe konuşmaz.
KICK: Odadan birisini atmak için kullanılır. Kick yemek odadan atılmak anlamına gelir. Bir kanaldan bir user’i sadece odanın OP’lari atabilir.
OPlanmak: Odada yönetici konumuna gelmek demektir. Ancak bir op başkasını oplayabilir, yani başkasına op yetkisi verebilir. OP olan kişilerin nick’lerinin yanında @ işareti vardır.
BAN: Kanaldan (oda; channel) birisini ebedi olarak atmak anlamına gelir. BAN yiyen kişi o odaya bir daha giremez taki BAN’i açılana kadar. BAN’i sadece kanalın OP’lari atabilir.
INVITE: Davetiye anlamına gelir. Kanal opları başka birisini isteklerine göre odaya invite edebilir, yani kanal’a davet edebilir. Davet edilen kişi isterse girer isterse girmez kanala.
KILL: Sadece IRCOP’ların kullanabildikleri bu komut ile user’in geçici bir süre için server ile olan bağlantısı kesilir. Kişi tekrar server’a giriş yapinca (login yapmak) kaldığı yerden devam edebilir.
K-LINE: IRCOP’larin bi komutu olan KLINE ile kişi server’lardan ban edilir, yani server ile bağlantısı IRCOP’un tanımladığı zaman zarfi için kesilir. örneğin KÜFRETMEK, diğer insanları rahatsiz etmek birer KLINE sebebidir.
Mirc Sohbet Sitelerinde yaş sınırlaması olup 18 yaşından küçükler olmamalıdır.
Sohbet sitelerimizde sadece yazılı sohbet hizmeti verilerek sohbet edebileceğiniz bir platformdur.
Sunucu içerisinde kurallara aykırı davranış yapanlar uzaklaştırılır.
Sizleri rahatsız eden kullanıcıları kanal yöneticilerine veya #operhelp kanalına şikayet edebilirsiniz.
Mirc Sohbete nasıl bağlanabilirim?
Mirc sohbet odalarına her model akıllı telefon ve tabletleriniz ile kolay bir şekilde bağlanarak sohbet edebilirsiniz.
Mirc Sohbet ücretsiz mi?
Sohbet sitelerimizde özgür ve sınırsız bir şekilde sohbet ederek keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Yaş sınırlaması var mı?
Sohbeti daha kaliteli ve olgun bir hale getirmek için 18 yaşından küçükler site içerisinde sohbet edememektedir.
Bağlantı kurmak istediğiniz Linkleri Sunucu içerisinde ki yöneticilere bildirerek kendinize ücretsiz kanal oluşturabilirsiniz.